Totul despre nivelul zaharului din sange

Corpul uman are, în mod natural, zahăr, sau glucoză, în sânge. Cantitatea corectă de zahăr din sânge dă celulelor și organelor organismului energie. Ficatul și mușchii produc o parte din zahărul din sânge, dar majoritatea provine din alimente și băuturi care conțin carbohidrați.Pentru a menține concentrațiile de zahăr din sânge într-un interval normal, organismul are nevoie de insulină. Insulina este un hormon care ia zahărul din sânge și îl livrează în celulele corpului.

Cum se simte o persoana cu un nivel ridicat de zahar din sange

Zaharul este un combustibil pentru organele și funcțiile organismului. Dar având nivelul înalt de zahăr din sânge nu oferă un impuls energetic. De fapt, este adesea opusul. Deoarece celulele corpului nu pot accesa zahărul din sânge pentru energie, o persoană poate simți frecvent oboseală, foamete sau epuizare. În plus, zahărul ridicat în sânge intră în rinichi și urină, ceea ce atrage mai multă apă, provocând urinare frecventă. Acest lucru poate duce, de asemenea, la creșterea setei, în ciuda consumului de lichide. Hiperglicemia poate provoca o pierdere în greutate bruscă sau inexplicabilă. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele organismului nu primesc glucoza de care au nevoie, astfel încât organismul arde in schimb mușchi și grăsimi pentru energie. De asemenea, zahărul din sânge poate provoca amorțeală, arsură sau furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Acest lucru este cauzat de neuropatia diabetică, o complicație a diabetului care apare adesea după mulți ani de niveluri ridicate ale zahărului din sânge.

Ce înseamnă nivelul ridicat de zahăr din sânge pentru restul corpului?

De-a lungul timpului, organele și sistemele corpului pot fi afectate nivelul ridicat de zahăr din sânge. Vasele de sânge se deteriorează și acest lucru poate duce la complicații, inclusiv:

 • atac de cord sau accident vascular cerebral
 • deteriorarea ochiului și pierderea vederii
 • insuficienta renala
 • probleme ale nervilor pielii, în special la picioare, ducând la leziuni, infecții și probleme de vindecare a rănilor

Cauzele hiperglicemiei

În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă celulele din pancreasul care produc insulină. Ca urmare, organismul nu are insulină și nivelul de zahăr din sânge crește. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să ia insulina printr-un ac, stilou injector (pen) sau pompă de insulină pentru a menține concentrațiile de zahăr din sânge sub control. Conform studiilor, doar 5% dintre persoanele cu diabet zaharat au tipul 1.

În cazul diabetului de tip 2, organismul produce insulină, dar nu reușește să o utilizeze în mod corespunzător. Pancreasul încearcă să producă mai multă insulină, dar adesea nu poate face suficienta pentru a menține nivelul de zahăr din sânge sub control. Aceasta se numește rezistență la insulină. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot avea nevoie să ia insulină, pilule sau să facă dieta sau schimbări in exerciții fizice pentru a ajuta la controlul nivelurilor de zahăr din sânge.

Multe femei gravide dezvoltă rezistență la insulină și niveluri ridicate ale zahărului din sânge în timpul sarcinii. Acest lucru este cunoscut sub numele de diabet gestational. Diabetul gestational trebuie monitorizat de catre obstetricianul femeii pe tot parcursul sarcinii, deoarece poate duce la complicatii pentru mama si copil. De obicei, diabetul gestational dispare dupa nastere.

Un nivel mai ridicat decât nivelul normal al zahărului din sânge este cunoscut sub numele de hiperglicemie. Deși diabetul este cauza principală, persoanele care iau beta-blocante și anumiti steroizi pot, de asemenea, să experimenteze un nivel ridicat de zahăr din sânge.

Factorii de risc a nivelului crescut de zahar din sânge

Cauza exactă a diabetului de tip 1 sau tip 2 nu este cunoscută. Cu toate acestea, unii factori pot determina mai multe persoane să dezvolte aceste boli. Cercetătorii consideră că anumiți factori genetici sau de mediu pot determina mai multe persoane să sufere de diabet zaharat de tip 1. Anumite gene pot fi responsabile de aparitia acestei boli dar de asemenea pot fi implicați și alți factori, cum ar fi virusurile și infecțiile.

Fundatia pentru Cercetarea Diabetului Juvenil spune ca nu exista nimic pe care o persoana poate sa-l faca pentru a preveni diabetul de tip 1 si nu are legatura cu mancarea, exercitiul fizic sau alte optiuni de viata. Diabetul de tip 1 începe, de obicei, în timpul copilăriei sau adolescenta.

Deși nu a fost identificat niciun factor exact, următorii factori de risc fac o persoană mai probabila să dezvolte diabet de tip 2:

 • având anumite gene care sunt legate de diabet
 • sunt supraponderali sau inactivi
 • având un părinte sau un frate cu diabet de tip 2
 • fiind de peste 45 de ani
 • fiind in tratament pentru hipertensiune arterială sau aveți tensiune arterială de 140/90 sau mai mare
 • având un nivel scăzut de colesterol HDL „bun” sau un nivel ridicat de trigliceride

Care este un nivel sanatos de zahăr din sânge?

Persoanele care au un nivel ridicat de zahăr din sânge trebuie să discute cu medicul lor despre nivelurile țintă. Fiecare individ este diferit, iar nivelurile pot varia de la o persoană la alta.

Pentru a determina nivelurile de zahăr din sânge ale unei persoane, testele de sânge pot fi luate după ce nu au fost consumate alimente timp de 8 ore, sau 2 ore după masă sau în ambele momente. Unii oameni pot, de asemenea, să ia un test de toleranță la glucoză, care necesită pacientului să bea lichid zaharat și apoi să efectueze analize de sânge.

Este recomandat un nivel de zahăr din sânge înainte de masă de 80-130 miligrame pe decilitru. Aproximativ 1 până la 2 ore după începerea unei mese, zahărul din sânge trebuie să fie mai mic de 180 miligrame pe decilitru.

Controlul nivelurilor de zahar din sange

Multe persoane cu diabet zaharat trebuie să-și verifice nivelul zilnic de zahăr din sânge cu ajutorul unui glucometru. Acest dispozitiv ia o picătură de sânge, de obicei de pe deget și afișează nivelul zahărului în câteva secunde. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 vor avea nevoie să isi administreze insulina conform instrucțiunilor, de obicei de mai multe ori pe zi. Cei cu diabet zaharat tip 2 sau cu diabet gestational pot avea nevoie sa-si schimbe dieta si obiceiurile. Aceștia pot, de asemenea, să ia medicamente orale sau insulină.

Zaharul din sange este doar o parte a unui stil de viata sanatos a persoanelor cu diabet. O persoană ar trebui, de asemenea, să aibă colesterolul și tensiunea arterială verificate în mod regulat pentru a ajuta la evitarea bolilor de inimă. În plus, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să-și verifice picioarele în mod regulat pentru afecțiuni sau alte probleme și ar trebui să faca examene de ochi in mod regulat.

Cum se simte o persoana cu un nivel scazut de zahar din sange

Scăderea zahărului din sânge este adesea un efect secundar al medicamentelor pentru diabet zaharat. Dacă o persoană isi administreaza prea multă insulină, zahărul din sânge poate deveni prea scăzut. Scăderea zahărului din sânge poate fi cauzată și de anumite medicamente, de boli sau sărind peste mese.

Simptomele unui nivel scăzut de zahăr din sânge, cunoscută și sub denumirea de hipoglicemie, pot include:

 • senzație de ameteala
 • nervozitate, anxietate sau iritabilitate dintr-o data
 • transpirație sau frisoane
 • foame extremă
 • confuzie
 • viteză rapidă a inimii sau palpitații

Scăderea zahărului din sânge poate fi adesea corectată prin consumul unei băuturi care conține carbohidrați. Episoadele frecvente de scădere a zahărului din sânge trebuie discutate cu un medic. Este posibil ca medicamentele pentru diabet zaharat să fie modificate sau reduse pentru a corecta problema.

Când este nevoie să vezi un doctor ?

Simptome precum oboseală, sete crescută, urinare frecventă sau scădere în greutate trebuie discutate cu un medic. Acestea ar putea fi semne de diabet sau alte probleme de sănătate.

Cele mai multe examinări vor implica testarea glicemiei, chiar dacă persoana nu are simptome. Se recomandă ca adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 70 de ani, care sunt supraponderali, să fie supuși unui test de diabet. Cei care au un istoric familial de diabet zaharat sau care au alți factori de risc pot necesita teste timpurii sau mai frecvente.

Sănătatea și bunăstarea unei persoane depind de gestionarea corectă a nivelului zahărului din sânge. Vizitele regulate la medic și următoarele reguli privind dieta, exercițiile fizice și medicamentele pot ajuta la controlul glicemiei, pentru o mai bună calitate a vieții.