Pielea este cel mai mare organ al corpului și are capacitatea remarcabilă de a se extinde și de a se contracta după cum este necesar. Pielea este puternică și elastică, dar țesuturile sale de susținere pot fi deteriorate dacă sunt întinse prea mult sau prea repede. Această expansiune rapidă a pielii poate duce la vergeturi. Vergeturile sunt o problemă obișnuită care afectează bărbații și femeile de aproape toate vârstele și tipurile de piele.
Până la 90% din femei au vergeturi în timpul sarcinii, deși afectează și bărbații, femeile și adolescenții. Acestea se produc adesea în perioadele de creștere și de schimbări ale corpului, cum ar fi creșterea semnificativă a greutății, pubertatea și construcția musculară extremă.
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile sunt linii sau benzi cauzate de întinderea țesutului conjunctiv al pielii. Când stratul mijlociu al pielii se întinde prea repede, unele dintre fibrele sale de colagen se pot rupe. Acest lucru permite ca vasele de sânge care stau la baza să se manifeste, lăsând în urmă semnele roșii sau purpurii semnalate.
În timp, ele se estompează la o culoare albă sau argintie, pe măsură ce vasele de sânge se vindecă. În mod tipic, semnele nu se îndepărtează complet. Deși nu sunt dureroase din punct de vedere fizic, vergeturile pot afecta încrederea persoanei și stima de sine. Ele pot fi deformante în cazuri grave. Datorită efectelor lor psihologice, experții au încercat de ani de zile să găsească un tratament eficient pentru aceste semne. Din păcate, nu s-a descoperit niciun tratament care sa elimine complet vergeturile. Se dezvolta totuși noi metode de tratare a vergeturilor.
Factori de risc
Motivul pentru care unii oameni fac vergeturi și alții nu, rămâne neclar. Unii oameni pot fi pur și simplu mai predispuși să obțină vergeturi datorită geneticii sau anumitor nivele de hormoni.
Un studiu sugerează că femeile care sunt însărcinate la o vârstă mai tânără au tendința de a le face mai frecvent, la fel ca si femeile care câștigă mai mult in greutate în timpul sarcinii. Cu toate acestea, numai acești factori nu garantează că o femeie va avea vergeturi.
Nivelurile mai ridicate de hormoni steroizi din organism par să joace un rol în unele cazuri. Persoanele care suferă de boala Cushing au tendința de a avea vergeturi mai frecvent decât cele care nu au această afecțiune. În mod similar, persoanele care iau medicamente pe bază de steroizi sau folosesc creme topice cu steroizi pot avea mai multe șanse de a avea vergeturi. Experții cred că acest lucru se datorează faptului că hormonii steroidieni pot slăbi colagenul în piele, făcându-l mai probabil să se rupă.
Tratamente pentru vergeturi
Tratamentele disponibile prin dermatologi și chirurgi plastici oferă o oarecare speranță pentru reducerea aspectului vergeturilor. Deși nu s-a demonstrat că există o soluție pentru toți, mulți pacienți găsesc succes cu unele dintre următoarele tratamente.
Retin A
O cremă cu 0,1% tretinoin (acid retinoic) a fost demonstrată a diminua vergeturile timpurii conform unui studiu, dar rezultatele ulterioare au arătat rezultate mixte. Tretinoinul este deseori numit de numele său comercial Retin-A. Poate provoca reacții adverse cum ar fi roșeața și peelingul. Acest medicament nu trebuie utilizat de femeile însărcinate sau care alăptează. Acesta poate trece prin stratul superior al pielii și reconstrui colagenul, ceea ce explică cum îmbunătățește vergeturile la unii oameni.Tretinoinul este disponibil numai pe bază de rețetă. Beneficiile sale par a fi mai puternice atunci când sunt utilizate pe vergeturile noi, așa că este recomandat tratamentul timpuriu. După ce semnele au luat o noanta de alb sau argintiu, tretinoinul nu mai poate fi benefic.
Laserul sau terapia cu lumină
Terapia cu laser este unul dintre cele mai noi tratamente pentru vergeturi, care pare să fie eficient în reducerea aspectului lor. Laserul sau lumina pulsată intens pot îmbunătăți aspectul vergeturilor și pot crește producția de colagen în timp. Aceste tratamente sunt efectuate de un chirurg plastician
Se recomanda terapia cu laser sau lumina ca fiind singurele metode dovedite de a imbunatati semnificativ aspectul vergeturilor. Se estimează că fiecare tratament costă între 100 și 200 E. Pot fi necesare până la 20 de tratamente pentru rezultate complete.
Plasma bogată în plachete cu ultrasunete
Terapia cu plasmă bogată în plachete (PRP) a câștigat in popularitate ca o modalitate de a revigora pielea și de a crește producția de colagen. Tratamentul acesta utilizează PRP prelevată din sângele pacientului imediat înainte de procedură.
Un studiu indică faptul că terapia PRP cuplată cu un dispozitiv cu ultrasunete poate fi un tratament bun pentru reducerea vergeturilor. Mai mult de 70% dintre participanți au raportat o îmbunătățire „bună” sau „foarte bună” a aspectului lor.
Chirurgie plastică
Liftingul coapselor, abdominoplastia si alte proceduri de chirurgie funcționează prin eliminarea excesului de piele și strângerea acesteia și a țesutului rămas. Acestea sunt adesea sugerate pentru persoanele care au pielea lasata din cauza pierderii în greutate sau a sarcinii.Candidatul ideal pentru această intervenție chirurgicală:
- are o greutate stabilă și o stare bună de sănătate
- nu fumează
- are așteptări realiste despre ceea ce poate face operația
Aceste proceduri nu sunt concepute special pentru a elimina vergeturile. Cu toate acestea, pierderea acestora poate fi un beneficiu suplimentar atunci când pielea afectată este îndepărtată din corp. Dacă pielea nu este lasata, acest tip de chirurgie plastică nu poate fi o opțiune. Pacienții trebuie să discute posibilele riscuri și beneficii cu chirurgul lor înainte de a fi supuși unei proceduri chirurgicale.
Căi de atac alternative și remedii naturale pentru vergeturi
Unele creme, uleiuri și alte produse pentru piele, de pe rafturile magazinelor pretind sa împiedice sau sa reduca vergeturile. Ingredientele populare includ unt de cacao, ulei de măsline și ulei de migdale. În ciuda revendicărilor asupra acestor produse, nu s-a dovedit faptul că nicio cremă sau ulei de uz lichid nu ajuta la prevenirea sau tratarea vergeturilor. Măsurătorile se întâmplă în stratul profund dermic al pielii, unde hidratatoarele și cremele nu pot ajunge.
Un rezumat facut de sase studii clinice a constatat ca prevenirea vergeturilor cu produse topice de ingrijire a pielii nu este de succes. În plus, aplicarea hidratantelor sau a cremelor după apariția semnelor nu are un efect asupra aspectului lor.
Deși cremele pentru vergeturi pot să nu fie eficiente, îngrijirea adecvată a pielii o poate ajuta să arate și să se simtă mai bine. Se sugereaza:
- Protecția adecvată la soare. Protecția solară singura nu poate împiedica vergeturile, dar îmbunătățește în general sănătatea și aspectul pielii. Expunerea la soare poate face ca cicatricile și semnele existente să devină mai vizibile. De asemenea, crește semnificativ riscul de apariție a cancerului de piele. În plus, expunerea la soare poate descompune fibrele de colagen ale pielii, făcând o persoană mai expusă riscului de apariție a vergeturilor.
- Păstrați pielea hidratată. Folosind un hidratant imediat după baie, în timp ce pielea este încă umedă, poate ajuta produsele să penetreze mai bine și să păstreze pielea moale și suplă. Femeile gravide pot constata că pielea care se extinde rapid pe burtă tinde să crească, iar hidratanții oferă deseori o ușurare.
Vergeturile nu pot fi prevenite complet, dar un stil de viață sănătos poate reduce riscul de a le obține. Consumul de apă, de alimente hrănitoare și exercitiile fizice regulate pot menține stabilitatea în greutate și pot promova sănătatea bună în general.
Dacă vergeturile sunt severe sau interferează cu bunăstarea mentală a unei persoane, sunt disponibile opțiuni de tratament. Oamenii pot vedea un medic care este specializat în tratarea lor, pentru a afla despre posibilele soluții și modalități de a reduce aspectul lor.