Alimentele de evitat pentru persoanele cu un colesterol ridicat

Colesterolul este produs în mod natural de către ficat și apoi este transportat de proteine în întregul corp prin intermediul fluxului sanguin. Acesta este esențial pentru membranele celulare, de asemenea, este necesar in producerea hormonilor, a vitaminei D și a substanțelor care lucrează pentru a digera alimentele grase.

Cu toate acestea, stilul de viata al unei persoane si genetica pot determina corpul sa produca prea mult colesterol. Când colesterolul se acumulează în artere, poate bloca fluxul de sânge, ceea ce poate duce la boală coronariană, atac de cord sau accident vascular cerebral.

O dietă sănătoasă este o modalitate de a ajuta la menținerea nivelurilor de colesterol sub control. În timp ce evitarea alimentelor cu conținut ridicat de colesterol poate fi benefică pentru unii, cea mai eficientă abordare dietetică de reducere a colesterolului din sânge este alegerea alimentelor care conțin grăsimi nesaturate peste cele care conțin grăsimi saturate sau trans.

Colesterolul și grăsimile

Colesterolul este clasificat în două grupe, pe baza tipului de proteină pe care îl transportă prin sânge:

  • Colesterolul purtat de lipoproteine cu densitate scăzută sau colesterol LDL este lasat pentru utilizarea in tot corpul. Acest colesterol mai este denumit si colesterolul rău.
  • Colesterolul purtat de lipoproteinele cu densitate mare sau colesterolul HDL, lucrează împreună cu omologul său la colectarea colesterolului extraordinar de rău din artere și readucându-l înapoi la ficat pentru a fi eliminat. Din acest motiv, mai este denumit ca si colesterol bun.

Tipurile de grăsimi

Scopul este de a mânca o dietă care promovează niveluri scăzute ale colesterolului rău și niveluri ridicate de colesterol bun. Consumul de grasimi afectează acest echilibru deoarece acizii grași se leagă de celulele hepatice și reglează producția de colesterol.

Este important să se acorde atenție tipurilor de grăsimi consumate, deoarece fiecare formă de grăsime influențează nivelurile de colesterol diferit:

  • Grasimile saturate se găsesc în special în carne și produse lactate. Acestea semnalează ficatul pentru a produce mai mult colesterol rău.
  • Grasimile nesaturate se găsesc în principal în pește și plante, cum ar fi nuci, semințe, fasole și uleiuri vegetale. Anumite grăsimi nesaturate pot ajuta la creșterea ratei la care ficatul reabsoarbe și descompune colesterolul rău.
  • Grasimile trans sunt uleiuri vegetale solidificate și sunt realizate de obicei printr-un proces artificial numit hidrogenare. Acestea se găsesc adesea în alimentele prajite, de panificație și în ambalaje. Acestea nu numai că duc la creșterea nivelului de colesterol rău, dar și la niveluri mai scăzute de colesterol bun. Din acest motiv, ele sunt considerate cele mai nesănătoase grăsimi.

 

Grăsimile trans

Consumul de grăsimi trans, pe de altă parte, nu ar trebui doar să fie redusă, ci tăiată complet. În 2013, a fost anunțat faptul că principala sursă comercială de grăsimi trans, uleiuri parțial hidrogenate, nu mai era „recunoscută în general ca sigură” din cauza legăturilor lor puternice cu boala coronariană.

O interdicție internațională privind grăsimile trans va începe să fie pusă în aplicare în 2018, iar mai multe orașe le-au interzis deja utilizarea în restaurante.

In timp ce incidentele de boala cardiovasculara la nivel international au scazut recent, rezultatele unui studiu recent a relevat o scadere suplimentara de 6,2 la suta a atacului de cord si a accidentului vascular cerebral in orasele in care grasimile trans au fost interzise.

Alimente de evitat

Este recomandata reducerea aportului de grasimi saturate la nu mai mult de 5-6 la suta din totalul de calorii zilnice. Pentru a face acest lucru, este sugerata limitarea următoarelor produse alimentare:

  • carne de vită grasă
  • miel
  • porc
  • păsări de curte cu piele
  • untură
  • produse lactate fabricate din lapte integral sau cu conținut redus de grăsimi
  • Uleiuri vegetale saturate, cum ar fi uleiul de cocos, uleiul de palmier și uleiul de palmier

De asemenea, este important să se evite grăsimile trans. Alimentele de care trebuie sa te feresti sunt:

  • prăjituri, gogoși și produse de patiserie
  • cartofi și biscuiți
  • inghețarea ambalată
  • mâncăruri prăjite în mod comercial
  • unele produse de panificație
  • popcorn cu unt
  • orice produse care conțin uleiuri vegetale parțial hidrogenate sau hidrogenate.

Colesterolul din alimente

Numai produsele de origine animală conțin colesterolul în sine, deoarece este necesar un ficat pentru producerea acestuia. Cu toate acestea, conținutul de colesterol nu este la fel de îngrijorător ca și conținutul de grăsimi.Colesterolul care a fost înghițit este slab absorbit în sânge și are un efect redus asupra nivelului de colesterol după mai multe ore. O parte din acest colesterol, cu toate acestea, poate fi absorbit și ajunge la artere, astfel încât limitarea alimentelor cu colesterol ridicat poate fi benefică.

Alimentele care conțin colesterol și care pot fi evitate sunt:

  • carne rosie
  • cârnat
  • slănină
  • carne din organe, cum ar fi rinichii și ficatul

Alimente prietenoase cu colesterolul și sfaturi de gătit

Este important să rețineți că o dietă complet lipsită de grăsimi poate fi, de asemenea, dăunătoare, deoarece ar diminua nivelurile de carbohidrați buni, va afecta funcționarea normală a nervilor și a creierului. Alegerea grăsimilor sănătoase poate contribui la scăderea nivelului colesterolului rău, menținând, în unele cazuri, creșterea nivelurilor bune de colesterol.

Fibrele

Fibrele sunt la fel de importante pentru o inimă sănătoasă. Fibrele se găsesc în două forme principale – solubile și insolubile. Fibrele insolubile sunt importante pentru sănătatea digestivă. Fibrele solubile se leagă de colesterol în sânge și ajută la îndepărtarea acestora prin scaun. Fibrele solubile au avantajul suplimentar de a ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, de asemenea.

Unele opțiuni de fibre care trebuie luate în considerare includ:

  • grăsimile din peste cum ar fi somonul, păstrăvul, tonul albastru și sardinele
  • nuci, semințe și leguminoase
  • invelisul fructelor
  • uleiuri vegetale naturale non-tropicale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de rapita și uleiul de șofrănaș
  • ovăz și tărâțe de ovăz, seminte de chia, fasole, orz, psyllium, portocale, afine și varza de Bruxelles

Consumati porții mici de carne, precum și lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau lipide și iaurturi. Brânza fara grasimi nu este recomandată, deoarece este foarte prelucrată și nu poate fi considerată o hrană întreagă.

Tehnici de gătit

Modul în care sunt gătite alimentele poate afecta, de asemenea, conținutul de grăsimi saturate într-o masă. Unele ajustări ușoare la rutinele de gătit includ:

  • folosirea unui suport pentru a evacua grăsimile atunci când se prăjeste carnea
  • folosirea vinului în locul picăturilor de grăsime pentru a prepara carnea
  • gatirea sau grilarea cărnii
  • tăierea tuturor grăsimilor vizibile din carne înainte de gătire și îndepărtarea pielii de la păsările de curte
  • scoaterea stratului superior al grăsimii congelate după ce o supă a fost refrigerată

Combinarea acestor tehnici de taiere a colesterolului impreuna cu o dietă echilibrată si exercitii fizice zilnice, poate reduce riscul bolilor de inimă și va promova, de asemenea, o viață mai sănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *