Timp de mulți ani, otetul din cidru de mere a fost legat de o serie de beneficii pentru sănătate. Acestea au variat de la ajutarea pierderii in greutate, la ameliorarea simptomelor racelii. Dar consumul acestuia ii ajuta pe oamenii cu diabet ?
Majoritatea afirmațiilor referitoare la oțetul din cidru de mere nu au fost încă susținute de cercetări clinice. Cu toate acestea, au apărut dovezi care sugerează că acesta poate avea anumite beneficii pentru gestionarea diabetului de tip 2.
Ce este oțetul din cidru de mere?
Oțetul poate fi fabricat din aproape orice carbohidrat. Oțetul din cidru de mere este derivat din sucul de mere sau mere proaspăt presate. Ca majoritatea oțeturilor, otetul din cidru de mere este produs după un proces lent, care se întinde pe câteva săptămâni sau luni, în care zahărul este defalcat.
Mama oțetului este o substanță asemănătoare păianjenului produsă din drojdie și bacterii care se acumulează în această perioadă. Mama de oțet dă oțetului un aspect înnorat și este prezentă numai în oțetul de cidru de mere nefiltrat. Se crede că va crește valoarea nutrițională a oțetului. Totuși, majoritatea oțetului este pasteurizat. Acest proces de încălzire ucide bacteriile, dar împiedică formarea mamei de oțet.
Oțetul din cidru de mere și diabetul zaharat
În 1980, în lume erau aproximativ 108 milioane de persoane cu diabet zaharat. Prevalența sa a crescut foarte mult în ultimele decade, ajungând la aproximativ 422 milioane. Diabetul este o afecțiune cronică marcată de o incapacitate de a gestiona adecvat nivelurile de zahăr din sânge.
Hormonul responsabil pentru reglarea nivelului zahărului din sânge se numește insulină. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu pot produce acest hormon. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt în măsură să producă insulină suficientă sau să răspundă corespunzător la hormon. Oamenii pot dezvolta o afecțiune similară cunoscută sub numele de prediabet. Acesta este locul în care o persoană poate avea niveluri de zahăr din sânge care sunt ridicate, dar nu sunt încă suficient de mari pentru a fi diagnosticate cu diabet.
Dezvoltarea metodelor care ajută organismul să reglementeze eficient nivelul zahărului din sânge este cea mai eficientă strategie în tratarea diabetului zaharat. Menținerea unei alimentații sănătoase, echilibrate și a exercițiilor regulate sunt factori esențiali ai stilului de viață, care pot contribui la realizarea acestui obiectiv. Unele dovezi sugerează, de asemenea, că consumarea de oțet din cidru de mere poate fi utilă pentru a ajuta persoanele cu diabet zaharat să-și controleze nivelul de zahăr din sânge.
Un studiu a demonstrat că oțetul din cidru de mere a redus nivelul zahărului din sânge și a avut un impact pozitiv asupra colesterolului la șobolanii cu și fără diabet.
Diabetul de tip 2
La om, cercetătorii s-au uitat la consumul de oțet din cidru de mere, alături de o masă bogată în carbohidrați, cum afecteaza nivelul zahărului din sânge la participanții care au avut diabet de tip 2, prediabet sau nicio afecțiune. Mesele bogate în carbohidrați determină de obicei o creștere a nivelului zahărului din sânge imediat după masă. Cu toate acestea, mai puțin de 1 lingura de oțet din cidru de mere a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge în toate cele trei grupe după masă, comparativ cu consumul unei băuturi placebo.
Un alt studiu efectuat la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 a comparat otetul din cidru de mere cu apă. Autorii au descoperit ca consumarea a 2 linguri de otet de mere de cidru cu o gustare de brânză înainte de culcare a fost suficientă pentru a reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge în dimineața următoare. Această constatare sugerează că otetul din cidru de mere ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta se referă la nivelurile de zahăr din sânge după 8 ore fără a mânca sau a bea nimic, cu excepția apei.
Se crede că o componentă a oțetului din cidru de mere numită acid acetic poate încetini transformarea carbohidraților complecsi în zahărul din sânge. Acest lucru oferă mai mult timp ca zahărul să fie eliminat din fluxul sanguin, permițând corpului să mențină constantă nivelurile de zahăr din sânge și să limiteze vârfurile. Aceasta este, de asemenea, o teorie care stă la baza efectelor mai multor medicamente pentru diabet.
Diabetul de tip 1
În timp ce consumul de oțet de cidru de mere ar putea ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să controleze nivelul de zahăr din sânge, ar putea fi dăunătoare celor cu diabet zaharat de tip 1.
Digestia inadecvată a alimentelor este o complicație obișnuită pentru persoanele cu diabet zaharat. Se numește gastropareză sau golire gastrică întârziată, ceea ce înseamnă că alimentele pot rămâne în stomac pentru o perioadă anormal de lungă, fără a fi digerate. Aceste întârzieri în procesul digestiv fac mai dificil pentru organism să controleze în mod constant nivelurile de zahăr din sânge. O echipa de cercetatori suedezi au descoperit ca otetul din cidru de mere a crescut timpul in care alimentele raman nedigerate in stomacul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1.
Este important de reținut faptul că majoritatea studiilor din acest domeniu au fost efectuate utilizând dimensiuni mici ale eșantionului, iar constatările nu au fost întotdeauna coerente.
Un studiu de control la scară largă, randomizat, pentru a afla cum otetul afectează nivelurile de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat nu a fost încă efectuat. Orice impact pe care oțetul din cidru de mere ar putea avea asupra reglării nivelurilor de zahăr din sânge este probabil să fie relativ mic în comparație cu menținerea unei alimentații sănătoase, echilibrate și a exercițiilor regulate.
Pe baza dovezilor disponibile, acesta ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să-și controleze nivelul de zahăr din sânge. Sunt necesare mai multe cercetări pentru recomandările pe scară largă. Consumul său în mod moderat nu a fost încă legat de niciun fel de daune semnificative sau efecte secundare.
Cum se consumă?
Oamenii care doresc să consume oțet din cidru de mere trebuie sa dilueze 1 până la 2 linguri de oțet într-un pahar mare de apă. Ar trebui să fie consumat înainte de mese și pot exista beneficii asociate cu consumarea acesteia chiar înainte de culcare. Ca și în cazul majorității oțeturilor, nu se recomandă consumul de oțet nedenaturat din cidru de mere. Când il beți nediluat, poate provoca iritarea stomacului sau deteriorarea smalțului dinților. Otetul din cidru de mere poate fi de asemenea folosit ca un ingredient de gătit versatil. Este potrivit pentru utilizarea în dressinguri de salată, marinate, sosuri și supe. Funcționează bine cu multe tipuri de carne și pește.
Oamenii sunt cel mai probabil să vadă soiurile distilate de oțet din cidru de mere în vânzare, care are un aspect clar, vizibil. Cu toate acestea, este mai bine să căutați soiurile nefiltrate, tulbure, deoarece conțin oțet de mătase și sunt mai nutritive.
Rezumat
Persoanele cu diabet zaharat tip 2 ar putea dori să ia în considerare oțetul diluat din cidru de mere, având în vedere că este sigur de a fi consumat și poate oferi unele beneficii pentru controlul nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, dovezile din spatele beneficiilor sale sunt încă lipsite.
Este important ca oamenii să constate că acest otet nu ar trebui să fie considerat o soluție rapidă pentru diabet. Consumul unei alimentatii echilibrate cu conținut scăzut de carbohidrați, bogat în fibre și exerciții regulate sunt cele mai eficiente metode de control al diabetului zaharat.