Cele cinci posibile beneficii pentru sanatate ale ananasului

Împachetat cu vitamine, minerale și antioxidanți, ananasul este o bază populară pentru smoothie-uri și cocktail-uri. Ananasul a fost folosit de mult timp ca un remediu vechi pentru problemele digestive și inflamații. De asemenea, a fost studiat pentru beneficiile sale potențiale pentru sistemul imunitar și capacitatea sa de a reduce timpul de vindecare.

Există mai mult de 100 de soiuri diferite de ananas, dar doar opt soiuri sunt cultivate comercial.

În acest articol, vom examina unele dintre beneficiile pentru sănătate ale sucului de ananas. De asemenea, ne uităm la câteva sfaturi pentru adăugarea sucului de ananas într-o dietă și câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare atunci cand il consumati.

Cinci beneficii pentru sănătate

Iată câteva beneficii de sănătate posibile ale sucului de ananas:

 1. Stimularea sistemului imunitar

Într-un studiu realizat în Filipine, cercetătorii au analizat efectele ananasului asupra copiilor de vârstă școlară.Cei care au primit conserve de ananas au dezvoltat zilnic mai puține infecții virale și bacteriene decât cei care nu au consumat acest fruct. Timpul lor de recuperare de la aceste boli a fost de asemenea scurtat.

 1. Digestia

Bromelaina este o enzimă conținută în tulpina de ananas care ajută la descompunerea și digerarea proteinelor. De asemenea, s-a demonstrat că bromelaina sub formă de capsule reduce inflamatia, vânătaile, timpul de vindecare și durerea după intervenția chirurgicală. Consumul de ananas si de suc de ananas nu va furniza suficienta bromelaina pentru a putea fi folosit ca tratament medical pentru vindecare. Procedurile obișnuite de procesare utilizate la fabricarea sucului de ananas scad sever cantitatea de bromelain conținută.

 1. Cancer

Un studiu de laborator, în care sucul de ananas proaspăt a fost folosit, s-a constatat că sucul din miez, tulpina și pulpa au suprimat creșterea celulelor cancerigene ovariene și de colon. Studiile ulterioare la om trebuie să fie efectuate înainte de orice conexiuni între sucul de ananas și cancer.Potrivit Departamentului de Nutriție al Școlii de Sănătate Publică din Harvard, beta-carotenul poate juca un rol protector împotriva cancerului de prostată. Într-un alt studiu, persoane care mâncau mai multe alimente care conțineau beta-caroten, au avut un risc mai redus de a dezvolta cancer de colon.

 1. Piele

Sucul de ananas conține vitamina C și beta-caroten. Acești antioxidanți pot ajuta la combaterea daunelor pielii produse de soare și poluare, la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea texturii generale a pielii. Vitamina C ajută, de asemenea, la formarea colagenului, care este o proteină comună în organism, care conferă pieței forța și structura.

 1. Ochi

Un studiu a constatat că dietele bogate în vitamina C pot reduce riscul de formare a cataractei cu o treime. Cercetătorii au examinat efectele unor astfel de diete la 1.000 de perechi de gemeni de sex feminin din Regatul Unit. Fluidul din interiorul ochiului conține vitamina C, iar o dietă bogată în vitamina C poate ajuta la menținerea acestui lichid și la prevenirea descompunerii care duce la cataractă.

Compozitia nutritiva a ananasului

O ceașcă (250 de grame) de suc de ananas conservat, nealcoolizat conține:

 • 132 de calorii
 • 0,9 grame de proteine
 • 0,3 grame de grăsime
 • 32 grame de carbohidrați
 • 0,5 grame de fibre
 • 25 de grame de zahăr

O ceașcă de suc de ananas oferă 63% din nevoile zilnice ale unui adult pentru mangan, 42% din vitamina C zilnică și 10% sau mai mult de tiamină, vitamina B-6 și acid folic.

Ananasul conține, de asemenea, următoarele substanțe nutritive:

 • potasiu
 • magneziu
 • cupru
 • beta caroten

Sfaturi pentru dietă

Oamenii ar trebui să fie atenți la cantitatea consumata atunci când vine vorba de toate sucurile de fructe. Deși conțin vitamine și minerale, ele sunt de asemenea bogate în carbohidrați și zaharuri.

Sucul de ananas are un gust dulce, dar acrisor. Este foarte sănătos să alegeți sucul de ananas care nu conține zahăr adăugat. Oamenii pot încerca să-și facă propriul suc de ananas la domiciliu pentru a obține cele mai multe beneficii nutriționale. Prelucrarea și depozitarea sucului deseori scade conținutul de nutrienți. Când cineva își face suc propriu, el poate fi sigur că nu sunt adăugați conservanți sau îndulcitori. Oamenii pot fi, de asemenea, siguri că primesc cele mai multe substanțe nutritive din fructele coapte.

Măsuri de precauție

Unii oameni pot experimenta sensibilitate sau disconfort la nivelul gurii, buzelor sau limbii după consumarea sucului de ananas datorită bromelainei. Expunerea extrem de ridicată la bromelaina poate provoca erupții cutanate, vărsături și diaree.

Bromelaina poate interfera, de asemenea, cu unele medicamente, inclusiv unele tipuri din următoarele medicamente:

 • antibiotice
 • diluanti de sânge
 • antidepresive
 • anticonvulsivante

Aciditatea în ananas și alte citrice sau fructe tropicale poate determina o creștere a arsurilor la stomac sau a refluxului la persoanele cu afecțiune numită boală de reflux gastro-esofagian (GERD).

Consumul de potasiu prea mare poate fi dăunător pentru cei ai căror rinichi nu sunt pe deplin funcționali. Dacă rinichii cuiva nu pot elimina cantitatea de potasiu din sânge, poate fi un lucru fatal. Prea mult potasiu poate interfera și cu beta-blocantele, un medicament prescris pentru boala cardiacă.

Persoanele cu alergie la latex sunt mai predispuse decât altele să fie alergice la ananas. Simptomele alergiei la latex pot include următoarele:

 • erupții cutanate sau urticarie
 • inflamatii
 • durere de gât
 • crampe stomacale
 • respirație șuierătoare
 • mancarimi la ochi

Oricine are aceste simptome după consumarea sucului de ananas ar trebui să vadă un doctor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *