Diabetul este o boală care generează niveluri ridicate ale zahărului din sânge datorită lipsei de insulină, incapacității organismului de a utiliza insulină sau ambelor. Diabetul slab gestionat poate provoca leziuni vaselor de sânge și celulelor nervoase, ceea ce poate duce la apariția problemelor de sănătate, inclusiv a problemelor de picior și a unei afecțiuni numite neuropatie.
Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge pot provoca leziuni la nivelul ochilor și rinichilor și pot crește riscul bolilor cardiace și al accidentului vascular cerebral.
Alimente care pot ajuta la administrarea zahărului din sânge
Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să se asigure în primul rând că au o rutină regulată de alimentație. Având o sursă de fibre, digerarea lentă a carbohidraților, proteinele slabe și grăsimea sănătoasă la fiecare masă, ajută la controlul nivelului zahărului din sânge pe tot parcursul zilei.
Oamenii ar trebui să limiteze consumul carbohidratilor care se digerara rapid, cum ar fi pâinea albă și pastele făinoase. În schimb, aceștia ar trebui să opteze pentru carbohidrații care se digeră mai lent cu alți nutrienți, cum ar fi legumele, cerealele integrale, fasolea și boabele. Acestea determină o creștere mai mică a zahărului din sânge.
Conștientizarea indiciului glicemic al unui produs alimentar (GI) este importantă. Alimentele cu scoruri scazute ale glicemiei cresc mai lent nivelul de zahar din sange si te lasa sa te simti mai plin pentru mai mult timp.
Alimentele cu scoruri scăzute ale indicelui glicemic includ fulgii de ovăz, muesli și legume nesaturate. Alimentele cu indice glicemic mare care trebuie evitate sau cel puțin minimizate, includ pâinea albă, dovleacul și ananasul.
Zece super alimente pentru diabet zaharat
Iată câteva exemple de alimente care pot juca rol într-o dietă sănătoasă, echilibrată pentru persoanele cu diabet zaharat.
- Nuci
Combinația de fibre, proteine și grăsimi sănătoase din nuci le face o alternativă excelentă pentru gustari. Acizii grași din nuci pot crește colesterolul bun în timp ce scad colesterolul dăunător. Acest lucru poate reduce riscul de boli de inima sau atac de cord. Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare pentru aceste afecțiuni.Persoanele ale căror diete includ cantități mari de nuci, pun pe ei o greutate mult mai mică decât cei care nu le consuma. Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea zaharului din sange.
- Avocado
Avocado-ul este singurul fruct care are o bună sursă de grăsime sănătoasă. Acesta oferă, de asemenea, aproximativ 20 de vitamine și minerale diferite și sunt în special bogate în potasiu, vitaminele C, E și K, luteina și beta-carotenul. Consumul de grăsimi sanatoase încetinește digestia carbohidraților, ceea ce ajută la menținerea nivelului stabil al zahărului din sânge. Avocado-ul are și fibre bogate, o jumătate de fruct conține 6-7 grame. Un aport ridicat de fibre este asociat cu un risc semnificativ mai mic de diabet. Consumul de alimente bogate în fibre poate, de asemenea, să reducă tensiunea arterială și colesterolul, să îmbunătățească scăderea în greutate și să facă insulina mai eficientă.
- Pâine Ezekiel
Pâinea Ezekiel și alte pâini de cereale încolțite sunt mai puțin prelucrate decât pâinea albă și integrală de grâu. Boabele din pâinea Ezekiel sunt înmuiate și încolțite, permițând un conținut mai ridicat de proteine și nutrienți. Pâinea din boabele încolțite tinde să conțină mai multe vitamine B, fibre, folați și vitamina C decât alte pâini. De asemenea, acestea au un efect benefic asupra răspunsului la zahăr din sânge. Pâinile cu boabe încolțite au o consistență mai densă și sunt cele mai bune atunci când sunt prajite.
- Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu și acizi grași buni. Corpul are nevoie de magneziu pentru peste 300 de procese, inclusiv ruperea alimentelor pentru energie. Lipsa magneziului este legată de rezistența la insulină, o cauză principală a diabetului zaharat. Pentru fiecare creștere de 100 mg pe zi a consumului de magneziu, riscul de apariție a diabetului de tip 2 scade cu aproximativ 15%. Două linguri de semințe de dovleac conțin 74 miligrame de magneziu. Acesta este în jur de un sfert din doza zilnică recomandată.
- Căpșune
Un studiu a constatat că fisetinul, o substanță conținută în căpșuni, a împiedicat aparitia complicațiilor ale rinichilor cât și ale creierului la șoarecii cu diabet zaharat. Alte studii au sugerat că un consum mai mare de fructe de padure reduce riscul de diabet. O ceașcă de căpșuni proaspete conține 160% din necesarul zilnic al unui adult pentru vitamina C la doar 50 de calorii. Mai multe studii au arătat o legătură între lipsa vitaminei C și diabetul zaharat.
- Semințe de chia
Semințele de chia sunt bogate în antioxidanți, grăsimi sănătoase, fibre, magneziu, zinc, fier și calciu. Dieta bogată în fibre este legată de nivelurile stabile de zahăr din sânge și de un risc mai scăzut de apariție a diabetului zaharat. În ciuda acestui fapt, majoritatea adulților încă nu își îndeplinesc nevoile zilnice de fibre. O portie de 30 grame de semințe de chia oferă 10 grame de fibre, aproape jumătate din recomandările zilnice pentru o femeie de peste 50 de ani.
- Ghimbir
Dietele antiinflamatoare și alimentele pot ajuta la tratarea și ameliorarea simptomelor și la reducerea riscului bolilor de lungă durată, cum ar fi diabetul zaharat. Alimentele pe bază de plante care sunt bogate în antioxidanți se află în partea de sus a listei antiinflamatoare. Ghimbirul s-a dovedit a fi bogat in antioxidanti si compusi sanatosi care imbunatatesc puterile sale anti-inflamatorii. Studiile privind ghimbirul și diabetul zaharat sunt limitate. Cu toate acestea, mai multe studii spun ca ghimbirul reduce nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
- Spanac
Cantitatea scăzută de potasiu este legată de un risc mai ridicat in aparitia diabetului si in complicațiile diabetului zaharat. Spanacul este una dintre cele mai bune surse de potasiu dietetic, cu 839 miligrame pe portie când este gătit.
- Scorţişoară
Scorțișoara a fost demonstrată în unele studii pentru scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat, deși nu toate studiile sunt de acord. Participanții la un studiu care au luat o doză mare de scorțișoară au redus nivelul mediu al zahărului din sânge de la 8,9% la 8,0%. Participanții care au luat o doză mică de scorțișoară au redus nivelul mediu al zahărului din sânge de la 8,9 la 8,2 la sută. Participanții care nu au luat scorțișoară nu au văzut nicio schimbare.
- Roșii
Împreună cu alte fructe neamidonate, tomatele au un scor scăzut de indice glicemic. De asemenea, potrivit unui studiu, consumul a 2 tomate de mărime medie pe zi a redus tensiunea arterială. S-a concluzionat faptul că consumul de roșii ar putea contribui la reducerea riscului cardiovascular asociat diabetului de tip 2.